Dziady
W ramach projektu "Jesienne Dziady", o czym pisaliśmy wcześniej, mieliśmy okazję poznać stare słowiańskie przepisy. Jednym z nich był przepis na ciasteczka z burakiem cukrowym zwane dziadami. Przepis nie jest trudny, najtrudniejsze to było zdobycie buraka cukrowego. Jeśli się wam to uda to gorąco zachęcamy do powrotu do przeszłości. Tego smaku się nie zapomina.
Składniki:
1 upieczony burak cukrowy
1 jajko
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zsiadłego mleka
mąka
sól do smaku
Dodatkowo:
mak
sezam
kminek
jajko
Upieczonego buraka zetrzeć na tarce lub zblendować. Dodać jajko, proszek, sodę i zsiadłe mleko. Mąki wgnieść tyle, ile się wgniecie. Ciasto ma być miękkie i dać się rozwałkować. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Kroić romby, smarować rozkłóconym jajkiem i posypywać dowolnie kminkiem, makiem lub sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz