Tarta z porem i jabłkiem
Tarta to nie tylko słodki placek z różnymi dodatkami. Można ją przygotować również na słono, pikantnie i kwaśno. U nas dzisiaj niecodzienne połączenie pora, ziemniaków i jabłek. Nieoczywiste, ale smaczne i do tego szybkie.
Składniki:
Ciasto:
400 g maki pszennej
200 g masła
2 łyżeczki soli morskiej
6 łyżek wody
Farsz:
300 g pora
3 ziemniaki
2 duże, kwaśne jabłka
sól
pieprz
olej rzepakowy
Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć lub po nakłuwać widelcem i zapiekać w temperaturze 180⁰C ok. 15 minut. Pora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Następnie przesmażyć na odrobinie oleju. Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić w kosteczkę i dodać wraz z pokrojonymi jabłkami do pora. Smażyć około minuty. Farsz wyłożyć na podpieczony spód. Z reszty ciasta można wyciąć paski i ułożyć w kratkę na wierzchu tarty lub inny dowolny kształt. Piec około 30 minut w temperaturze 180⁰C.
Komentarze
Prześlij komentarz