Pieczone kotleciki z batata i soczewicy
Kotleciki dla wegetarian, a nawet wegan, dla mięsnych też jako odskocznia od mięsa. Wymagają średniego nakładu pracy, ale warto, bo bataty nie są jeszcze u nas doceniane. A szkoda, bo to doskonałe źródło likopenu i karotenoidów, co korzystnie wpływa na nasze serca i wzrok. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Czyli Tablica Mendelejewa, ale ta pozytywna część tablicy oczywiście☺.
Składniki:
750 g batatów
150 g soczewicy
110 g płatków owsianych + 2 garście
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka oliwy
natka pietruszki
¾ łyżeczki soli
¼ łyżeczki ostrej papryki
Bataty upiec (około 1 godz. 190⁰C) w całości w skórce i potem obrać. Soczewicę ugotować w szklance wody do miękkości. W malakserze zmielić płatki owsiane. Przełożyć do miski. Następnie zmielić bataty i soczewicę. Dodać wszystko do jednej miski i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać 2 garście płatków owsianych oraz posiekaną natkę i wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układać małe kotleciki. Piec w temperaturze 190⁰C aż będą chrupiące, po ok. 20 minutach odwrócić na drugą stronę.
Komentarze
Prześlij komentarz