Karkówka pod pierzynką z warzyw
Mamy nadzieję że mięciutka i soczysta karkówka pod pierzynką z warzyw zagości u was podobnie jak karkówka w kapuście czy też karkówka duszona w pomidorach i czosnku . Potrawa niezbyt skomplikowana, trochę krojenia, mieszania, smażenia i do pieca.
Składniki:
4 plastry karkówki
3 duże cebule
200 g pieczarek
5 ogórków kiszonych
1/2 szklanki kwasu z ogórków
3 łyżki ostrego ketchupu
4 łyżki oleju
mąka
sól
pieprz
Plastry karkówki oprószyć solą oraz pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w półplasterki. Wyłożyć na mięso za pomocą łyżki cedzakowej by tłuszcz pozostał. Pieczarki pokroić w półplasterki, posolić i podsmażyć na tym samym tłuszczu. Wyłożyć na cebulę. Ogórki pokroić w drobną kostkę i ułożyć na pieczarki.
Kwas z ogórków wymieszać z ketchupem i wylać na całość. Naczynie zakryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180°C przez 50 min. Na 10 min przed końcem pieczenia, zdjąć folię.
Komentarze
Prześlij komentarz