Hawajska sałatka z makaronem
Hawajska tylko z nazwy bo raczej z tym egzotycznym i ciepłym krajem nie ma nic wspólnego, no może oprócz ananasa. Ale nas to nie zraża, bo składniki doskonałe i smak wyśmienity. Niezbyt skomplikowana co się ceni jak goście tuz za progiem.
Składniki:
180 g makaronu kokardki
200 g szynki
1 puszka ananasa
2 papryki czerwone
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka miodu
2 czubate łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki syropu z ananasa
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku, osuszyć. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę.
Wszystkie powyższe składniki wrzucić do jednej miski (odrobinę szczypiorku odłożyć do ozdoby), dodać majonez, jogurt, miód, ocet jabłkowy, musztardę i 2 łyżki syropu z ananasa, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Ozdobić sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz