Sałatka z wędzoną makrelą i awokado
Ryby morskie to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, NNKT, witaminy D oraz szeregu składników mineralnych. Dzisiaj zajadamy się makrelą w towarzystwie pomidora, ogórka i smaczliwki wdzięcznej.. tak, tak, a to nic innego jak awokado, czyli owoc z wysoką zawartością zdrowych tłuszczów. Czy potrzebujecie dalszych rekomendacji?
Składniki:
1 wędzona makrela
200 g pomidorków koktajlowych
150 g ogórka
1 dojrzałe awokado
3-4 łyżki drobno siekanego szczypiorku
2-3 łyżki oliwy
pieprz
Wędzoną makrelę pozbawić skóry i ości. Podzielić na mniejsze kawałki. Ogórka i awokado obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Pomidorki opłukać i każdego pokroić na ćwiartkę. Do miski wrzucić pokrojone warzywa, kawałki makreli oraz posiekany szczypiorek. Wlać oliwę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz