Ziemniaczane kluski z mięsem
Kluseczki które same wpadają do miseczki. Oj coś tak nam się zrymowało ;). Wyglądem przypominają tradycyjne pyzy z mięsem, ale są nieco łatwiejsze. Do tradycyjnych pyz używamy ziemniaki surowe i gotowane i z tym ciastem to rożnie bywa. Ciasto do tych kluchów jest tylko z gotowanych ziemniaków, więc jest o wiele łatwiej. Gorąco polecamy! A farsz możecie kombinować według własnego uznania i upodobania.
Składniki:
Kluski:
1 kg ziemniaków
300 g mąki ziemniaczanej
4-5 łyżek mąki pszennej
3 jajka
sól
Farsz:
250 g mięsa mielonego
300 g kapusty kiszonej
200 g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
maggi w płynie
liść laurowy
bulion
3 ziarna ziela angielskiego
olej do smażenia
Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu, odlaniu wody i przestudzeniu przepuścić w maszynce do mięsa .Po zmieleniu wyłożyć na stolnicę, dołożyć mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, trochę soli i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu przykryć folią spożywczą by nie wysychało. Mięso mielone ugotować w bulionie z liściem laurowym i zielem angielskim, po czym wyłożyć na durszlak aby odciekło z wody. Ostudzić. Kapustę zagotować, odlać wodę i ponownie ugotować do miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu drobniutko posiekać. Przełożyć do naczynia. Pieczarki opłukać, drobniutko pokroić, przełożyć do rondla. Dodać trochę oleju, do smaku pieprzu, soli, maggi. Dolać troszeczkę wody i dusić tak by pozostało jak najmniej płynu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać drobniutko i podsmażyć na złoty kolor na odrobinie oleju Po uduszeniu, wszystkie składniki farszu połączyć razem i wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Następnie z ciasta formować kuleczki mniej więcej piłek do ping-ponga następnie spłaszczyć i nałożyć farszu, po czym zasklepić formując ponownie kulkę. Tak przygotowane kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować po wypłynięciu ok 3min. Wyjmować z wody bezpośrednio na talerze. Jako omasty można użyć cebulki przesmażonej na tłuszczu lub przesmażonych kawałeczków boczku wędzonego.
Komentarze
Prześlij komentarz