Budyniowe poduszeczki

Poduchy, podusie, podusiunie, o tak to najlepsze określenie dla tych frykasów. Są lekkie, puchate, a do tego pyszne i można je serwować z różnymi dodatkami. My proponujemy konfiturę wiśniową, ale z kremem orzechowym ,czekoladowym czy nawet syropem klonowym będą wyborne. Zwykły cukier puder też da radę ;)


Składniki:

1 i 1/2 szkl. mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
1,5 szkl. mąki pszennej
ok. 1 szkl. mąki tortowej
1 jajko
2 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
20 dag tłustego twarogu
1cukier waniliowego
szczypta soli
masło do smażenia lub olej
konfitura wiśniowa do dekoracji

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1/2 szkl. mleka i cukrem, odstawić na 15-20 minut. Wymieszać obie mąki, szczyptę soli i proszek budyniowy oraz cukier waniliowy. Gdy drożdże zaczną rosnąć, połączyć je z resztą mleka. Dodać twaróg i jajko, zmiksować na wolnych obrotach. Do przygotowanej masy partiami wsypywać mąki z budyniem, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, by zaczęło rosnąć (żeby to przyspieszyć, możesz przełożyć ciasto do szklanej miski i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 35 st. C). Rozgrzać masło lub olej na patelni. Nabierać ciasto łyżką zanurzaną w zimnej wodzie. Smażyć na rumiano z każdej strony. Podawać z konfiturą.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty