Francuska zupa cebulowa

Zupka jaka jest każdy widzi. Piękna, kremowa, a do tego przepyszna, mocno cebulowa, z lekkim posmakiem sera i wina. Coś dla smakoszy zup kremów, ale generalnie polecamy ją wszystkim smakoszom. Nie da się przejść obok niej obojętnie.

Składniki:

5 cebul
250 g serka topionego
1 ziemniak 
200 ml białego wina wytrawnego 
1,5 l bulionu drobiowego (lub warzywnego)
ząbek czosnku 
łyżka masła 
1/2 bochenka chleba żytniego
suszony majeranek
suszony tymianek
mielona ostra papryka
łyżka cukru
sól
mielony pieprz
olej


Cebule pokroić w cienkie piórka i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę, czosnek pokrojony w plastry, szczyptę tymianku i odrobinę cukru, soli i pieprzu. Chwilę dusić, mieszając, dodać ostrą paprykę i majeranek, ponownie mieszać. Chleb żytni pokroić na kawałki i ułożyć na blasze, skropić oliwą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 3-4 minuty. Cebule zalać winem i poczekać, aż odparuje, dolać bulion i gotować do miękkości warzyw. Zdjąć z palnika i całość zblendować, dodać masło i dalej blendować, dodać serek topiony i ponownie blendować. Doprawić do smaku, lekko podgrzać, nie gotować, podawać z grzankami i natką pietruszki.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty