Kisz z porami
Kisz a właściwie quiche pochodzące z północno-wschodniej Francji danie, które składa się z podstawy z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełnione wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. My również chcieliśmy zasmakować trochę świata i wypróbowaliśmy kisz z nadzieniem z porów. Naprawdę pycha.
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g schłodzonego masła
1 łyżeczka soli
5 jajek
2 pory
2 łyżki masła do smażenia
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
150 g sera cheddar
kilka listków świeżej mięty
4 łyżki mascarpone
Połączyć pokrojone masło z mąką i solą. Dodać 1 jajko, zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Przeprowadzić obróbkę wstępna pora, pokroić w dość cienkie półplasterki. Poddusić pora na maśle, posolić. Do miski wbić pozostałe jajka dodać śmietanę i mascarpone, oregano, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę wysmarowaną tłuszczem, wylepić ciastem i podpiec na złoto w temperaturze 190 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć zeszklone pory, wylać masę jajeczną i stary ser. Zapiekać 30 minut. Nieco ostudzony kisz posypać posiekana świeżą miętą.
Komentarze
Prześlij komentarz