Bliny ziemniaczane
Bliny pochodzą z kuchni rosyjskiej, która jest naszej w pewnym stopniu bliska. Dlatego ten smak będzie zachwycał tradycjonalistów, aczkolwiek dla poszukiwaczy nowinek też będzie porywający. Dlatego tarki w dłoń, bo roboty niewiele, a smaku co nie miara.
Składniki:
300 g ziemniaków
150 g mąki pszennej
125 ml mleka
50 g margaryny
20 g drożdży
sól, pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Drożdże rozrobić w pogrzanym mleku, dodać do papki ziemniaczanej i wymieszać. Dodać mąkę, margarynę i sól wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry!
Usuń