Cebulaki
Polaki-Cebulaki hihi, śmiać się można, ale przepraszamy my cebulę lubimy i często stosujemy. I oto efekty, niby cebularz lubelski, a coś jakby nie tak i w innej kolejności. Fascynaci kuchni lokalnej koniecznie muszą spróbować, a pozostałym też polecamy, bo smak znany, ale wykonanie dużo prostsze.
Składniki:
250 g mąki
180 g smalcu
125 ml maku
2 cebule
20 g drożdży
3 jaja
sól
pieprz
1 jajko do smarowania
Przerobić na stolnicy mąkę ze smalcem, siekając nożem, dolać roztarte drożdże, mak, posiekana cebulę, sól, pieprz i jaja. Cebulę należy odrobinę przysmażyć i ostudzić przed dodaniem do całości. Zagnieść ciasto, rozwałkować i pokroić w romby jak leniwe pierogi, smarować jajem i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz