Pieczona owsianka z malinami i migdałami
Maliny są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Znacząco zwiększają odporność, chronią przed infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne, pomagają przy chorobach stawów. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów. Maliny nie tuczą, bo w 100 g owoców jest tylko 29 kcal.* Więc jedzmy maliny!!!.
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżeczki miodu
duża szczypta cynamonu
garść malin
2 łyżki płatków migdałowych
Wieczorem wsypać płatki owsiane do miski i zalać je mlekiem. Wstawić na całą noc do lodówki. Namoczone płatki owsiane rozmieszać dokładnie z miodem, jajkiem i cynamonem. Przełożyć do kokilek i do każdej włożyć po trochę malin. Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 25 minut. 5-10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch owsianki płatkami migdałowymi.
*http://www.poradnikzdrowie.pl/
śniadanie idealne!
OdpowiedzUsuńA i owszem :) pozdrawiamy
Usuń