Leczo z fasolki szparagowej
Polakom leczo kojarzy się z cukinią, a my jak zwykle na przekór bo takie nam się znudziło. My mamy leczo z fasolki szparagowej, również smaczne i zdrowe, pachnące koperkiem. Dodatek dobrej kiełbaski proponujemy tym którzy bez mięsa żyć nie mogą, a pozostałym proponujemy delektować się smakiem warzyw i zapachem lata.
Składniki:
600 g fasolki szparagowej
2 cebule
2 marchewki
2 pomidory
350 g pieczarek
1 papryka czerwona
400 g cienkiej kiełbasy (opcjonalnie dla tych co żyć bez mięsa nie mogą)
150 ml ketchupu
1 pęczek koperku
papryka słodka
majeranek
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Fasolkę szparagową umyć, odkroić końcówki pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Poddusić na niewielkiej ilości oleju aż do odparowania wody. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, paprykę umyć wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Następnie dodać kiełbasę. Po chwili dodać marchewkę, wlać około ¾ szklanki wody i chwilę dusić. Kolejno dodać paprykę, pieczarki, fasolkę i pomidory i chwilę razem dusić. Dodać ketchup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.
Komentarze
Prześlij komentarz