Owsianka z morelami



Swój słoneczny kolor morele zawdzięczają beta-karotenowi, żółtemu barwnikowi, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta –karoten to silny przeciwutleniacz chroniący nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy wygląd. Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza.* I tak też zrobiliśmy ;)


Składniki


1 filiżanka płatków owsianych
1 filiżanka mleka
½ filiżanki wody
4 morele
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka mielonych migdałów
1 łyżka miodu


Do garnuszka wsypać płatki owsiane i siemię lniane, zalać mlekiem wodą. Gotować na małym ogniu aż owsianka będzie gęsta. Pod koniec dodać miód. Zdjąć z ognia i wymieszać z pokrojonymi i obranymi ze skórki morelami. Przełożyć do miseczki i udekorować kawałkami moreli. 









*http://www.poradnikzdrowie.pl/

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty