Kruche ciasto z budyniem i śliwkami



W pierwotnej wersji to ciasto było z morelami ale u nas morele już wyszły, więc postanowiliśmy je zrobić ze śliwkami bo te akurat przyszły ;). A śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Więc warto je jeść. 


Składniki:


100 g masła
1 jajko
300 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130 g cukru
1 budyń waniliowy 
500 ml mleka do budyniu
500 g śliwek 
cukier puder 


Śliwki umyć i wydrylować. W misce wymieszać mąkę, sól, jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiać ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą konsystencję. Zawinąć ciasto w woreczek i włożyć na 30 minut do lodówki. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować i 2/3 z całości wyłożyć na okrągłą blachę lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wyłożyć budyń, ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać je 3 łyżeczkami cukru. Na całość rozkruszyć  resztę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty