Pasztet z cukinii ze szpinakiem


Jak dotąd u nas pasztety tylko w wersji jarskiej, bo takie najbardziej lubimy. Dziś pasztet z cukinii urozmaicony dodatkiem tym razem nie grzybów a szpinaku. Nadaje naszemu daniu nie tylko ciekawą barwę ale również uwielbiany przez nas smak. Pasztet na ciepło może być doskonały daniem obiadowym, a na zimno dodatkiem do kanapek. 



Składniki:

1 duża cukinia
3 marchewki
400 g mrożonego szpinaku
2 cebule 
2 ząbki czosnku 
100 g żółtego sera
1 pęczek koperku
4 jaja
2 łyżki masła
2 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
50 ml oleju


Cukinię umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać mrożony szpinak i smażyć aż szpinak się rozmrozi i odparuje nadmiar wody. Dodać przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek opłukać i drobno pokroić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę. Keksówkę wysmarować olejem, posypać bułką tartą, przełożyć masę, delikatnie posypać bułką tartą i piec w temperaturze 180°C około 1,5 godziny aż wierzch się ładnie przyrumieni. 


















Komentarze

Popularne posty