Zupa z ogórków gruntowych
Ciekawa odmiana ogórkowej. Tym razem ze świeżych, pachnących ogórków gruntowych. Delikatna w smaku i po prostu pyszna. Radzimy wypróbować póki są jeszcze ogórki, bo kto nie zdąży będzie czekał do przyszłego sezonu ogórkowego.
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
5-6 ogórków
4 ziemniaki
1 młoda marchewka
1 młoda pietruszka
ząbek czosnku
koperek
½ szklanki śmietany 18%
ziele angielskie
liść laurowy
gałązka natki selera
sól
pieprz
Ogórki umyć, obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Bulion zagotować, dodać warzywa, ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości warzyw. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku i posypać koperkiem.
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
5-6 ogórków
4 ziemniaki
1 młoda marchewka
1 młoda pietruszka
ząbek czosnku
koperek
½ szklanki śmietany 18%
ziele angielskie
liść laurowy
gałązka natki selera
sól
pieprz
Ogórki umyć, obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i również pokroić w drobną kostkę. Bulion zagotować, dodać warzywa, ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości warzyw. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku i posypać koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz