Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową


Kolejny nieskomplikowany przepis na ciasto z kilkoma warstwami, a zapiekanymi wspólnie. Tylko polewa jest robiona oddzielnie, a patrzcie jak wyjątkowo elegancko wygląda. A smakuje lepiej nie mówić... ups znaczy pisać.


Składniki:

1 kg jabłek
180 g cukru do ciasta
7 łyżek cukru do piany z białek
1 kostka masła
220 g mąki tortowej
100 g wiórków kokosowych
8 jaj
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2- 3 łyżeczki kakao

Polewa chałwowa:

200 g chałwy kakaowo-waniliowej
2 czubate łyżki cukru
10 g masła
4 łyżki mleka
20-30 g płatków migdałowych do posypania

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko odcisnąć dłońmi sok. Masło utrzeć do białości i porcjami dodawać cukier, a następnie żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dodać pianę z 4 białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i dokładnie rozprowadzić. Ciasto kakaowe wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pozostałe białka ubić na pianę, dodać 7 łyżek cukru oraz wiórki kokosowe, wymieszać. Pianę kokosową wyłożyć na ciasto kakaowe, a następnie odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem wanilinowym i przykryć białym ciastem.
Piec ok. 50 minut w temp. 180°C.

Masło, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę gotować na małym ogniu na jednolitą masę, stale mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wlać pozostałe 2 łyżki mleka, stale mieszając do chwili częściowego ostygnięcia. Udekorować ciasto polewą chałwową i posypać płatkami migdałowymi. 









Komentarze

  1. Szkoda, że takie kaloryczne :( Chętnie bym wyprobowała...

    Zapraszam do akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka

    OdpowiedzUsuń
  2. WIÓRKÓW- kochani nie wiórek.
    Wiór , wiórek to rodzaj męski nie żeński
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka ma być duża foremka?jaki wymiar?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty