Zupa jarzynowa
2
marchewki
1
pietruszka
½
selera
1
por
mieszanka
ulubionych warzyw np. kalafior, brokuł
15
dag kapusty włoskiej
½
szklanki zielonego groszku
2
ziemniaki
2
łyżki natki pietruszki
1
łyżka masła
15
dag śmietany
½
szkl. mleka
bulion
sól
pieprz
Warzywa
obrać opłukać i pokroić w drobna kostkę. Krótko podsmażyć na maśle i dodać do
gotującego się bulionu. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Następnie dodać kalafiora, brokuły, zielony groszek i poszatkowaną kapustę. Pod
gotowania dodać mleko. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zestawić z ognia,
połączyć ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Dodać zieleninę i wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz