Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną
Połączenie jarzynówki i krupniku okazuje się trafne. Zupa pełna warzyw, delikatnie zagęszczona kaszą jęczmienną. Pyszne zestawienie na niebanalny obiad.
Składniki:
1,5 litra bulionu
1 brokuł
2 marchewki
1 seler naciowy
15 dag fasolki szparagowej
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
½ szkl kaszy jęczmiennej
½ szkl mleka
sól
pieprz
Brokuła podzielić na różyczki. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić w kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Selera pokroić w nieduże kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka zalać bulionem i gotować do miękkości, w połowie gotowania dodać kaszę. Zabielić mlekiem. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz