Ciasto z kremem chałwowym
Ciasto godne imprezy pod tytułem: U cioci na imieninach.., zagościło i u nas. A że do cioci nic nie mamy to ciasto z kremem chałwowym okaząło się pyszną przekąską poobiednią. Smakosze chałwy z bakaliami nie zawiodą się.
Składniki:
Składniki:
Biszkopt:
6
jaj
6
łyżek cukru
8
łyżek mąki
½
łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
200
g chałwy o smaku waniliowym
200 g
masła
4-5
łyżek cukru pudru
2
łyżki rodzynek
2
łyżki posiekanych orzechów
25
ml alkoholu
Polewa
100 g
gorzkiej czekolady
30
g margaryny
Białka
ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania
dodać kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , następnie dodać
po łyżce do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Wlać ciasto do formy
wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 30
minut. Ostudzić.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę i nie przerywając ucierania dodać
po łyżce pokruszoną chałwę, a następnie alkohol, rodzynki i orzechy.
Zimny
biszkopt, przekroić na dwie części przełożyć kremem.
Mmm, chałwowe... Zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się i zapraszamy do pieczenia
OdpowiedzUsuń