Czekoladowe bułeczki Gabrysi
Coś dla łakomczuchów, czekoladożerców itp. Najukochańsza czekolada zawinięta w lekkie ciasto drożdżowe plus do tego kubek kakao równa się uczta Baltazara ;) Dzieci będą za nią wdzięczne, a dorośli jeszcze bardziej...
Składniki:
2 żółtka
20 g cukru
225 g mąki
25 g drożdży
¼ łyżeczki soli
¼ szklanki mleka
25 g masła
tabliczka mlecznej czekolady
1 jajo do smarowania
Z dwóch łyżek ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i soli przygotować zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem i mlekiem, dodać wyrośnięty zaczyn i mąkę, zagnieść ciasto. Na końcu dodać roztopione masło, wgnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielić ciasto na kawałeczki, formować malutką kulkę wkładając w nią jedną kostkę czekolady. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut na złoty kolor.
Bułeczki z czekoladą - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMy też, dlatego na zdjęciach jest ich już tak niewiele :-)
OdpowiedzUsuńPo co te niepotrzebne kalorie...ale i tak bym je wszystkie zjadł :D
Usuń