Leczo
Sezon na cukinie rozpoczął się ponownie, pomimo iż mamy wiele przepisów z wykorzystaniem tego warzywa jak dotąd zabrakło najbardziej popularnego czyli leczo. Już to nadrabiamy i do wypróbowania przepisu gorąco zapraszamy.
2 duże cukinie
2 duże papryki czerwone
20 dag dowolnej kiełbasy np. śląskiej (wtedy danie nie będzie już jarskie)
2 duże cebule
4 pomidory
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
olej
sól
pieprz
przyprawy ziołowe do smaku np. zioła prowansalskie, oregano, pieprz ziołowy (wg. uznania)
Cukinię umyć, obrać, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę ok 1cm. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić również w gruba kostkę. Pomidory umyć, sparzyć obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Kiełbasę także pokroić w kostkę. Bazylię posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kiełbasę i gdy się chwilkę podsmaży wrzucić cebulę. Gdy cebula się nieco zeszkli dodać cukinię. Mieszać od czasu do czasu by nic nie przywarło. Dusić całość, po pewnym czasie dodając paprykę, aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować. Pod koniec dodać pomidory i przeciśnięty czosnek. Gdy wszystko się ładnie połączy dodać bazylie i doprawić do smaku.
O tak, lecza zabraknąć nie może :)) Pysznie u Ciebie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
No nie może, dlatego już jest ;))) Również pozdrawiamy i zapraszamy do wypróbowania innych przepisów z cukinią.
UsuńUwielbiam leczo, już czuję jego smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.
Chętnie Cię odwiedzimy
Usuń