Krupnik z miętą i czosnkiem


Powiew miętowej świeżości w zupie - niemożliwe, a jednak ;) Niby zwykły krupnik, a z niestandardowymi dodatkami: czosnkiem, miętą i jogurtem naturalnym. Zwykła zupa w niezwykłej odsłonie, ale czego się nie robi dla naszych Czytelników..



Składniki:

1/3 szkl kaszy jęczmiennej perłowej
1 korpus
1 cebula
3 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
1 szkl jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
4 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
sól
pieprz


Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu, szumując. Następnie dodać pokrojone warzywa. Kaszę opłukać, zalać szklanką przegotowanej wody i odstawić na godzinę. Następnie wlać do kaszy bulion, dodać łyżkę masła i gotować 15-20 minut bez przykrycia. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle i razem z mięta i zmiażdżonym czosnkiem dodać do kaszy. Wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy mięso już będzie ugotowane, wyjąć, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Następnie dodać kaszę z cebula i miętą, zagotować, doprawić do smaku. Zupę zdjąć z ognia. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać, połączyć z resztą zupy i ponownie wymieszać. 









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty