Kolorowa surówka z cukinii

U nas jak do obiadu jest mięsko to surówka musi być obowiązkowo.  Niektóre klasy jeszcze trochę kręcą nosem na warzywa, ale są i takie w których surówki znikają jako pierwsze. Dziś proponujemy surówkę z kapusty pekińskiej, cukinii, papryki i ogórków kiszonych. Pychota.

Składniki:

1 mała cukinia
½ kapusty pekińskiej
¼ czerwonej cebuli
2 ogórki kiszone
½ papryki
½ łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na cieniutkie plasterki. 
Kapustę cienko poszatkować, włożyć do salaterki, dodać cukinię oraz resztę składników: pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, pokrojoną w kostkę paprykę.
Doprawić solą oraz pieprzem, dodać zioła, oliwę, musztardę oraz majonez, wszystko dokładnie wymieszać.







Komentarze

Popularne posty