Cukiniowy chłodnik

Czas upałów to doskonały czas na wszelkiego rodzaju chłodniki i zimne zupy, jak niektórzy je nazywają. Po pierwsze chłodzą a po drugie dostarczają wielu witamin i składników mineralnych, które tracimy pocąc się. Do naszego chłodnika proponujemy dodatek bazylii, koperku i szczypiorku, ale będą doskonale pasowały i inne zioła które macie w swoim ogródku.

Składniki:

3 średnie cukinie
1/2 pęczka szczypiorku
ok. 100 g listków bazylii
garść świeżego koperku
800 ml maślanki
sól
pieprz
granulowany czosnek
gałka muszkatołowa)
olej do smażenia
prażone ziarno słonecznika do podania
grzanki do podania

Umyte cukinie pokroić na niewielkie kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju i wrzucić cukinię. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie. Gotową cukinię odstawić do ostygnięcia.
W blenderze zmiksować cukinię, szczypiorek, bazylię, koperek i maślankę. Doprawić do smaku. Gotową zupę wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać z grzankami i uprażonym słonecznikiem.









Komentarze

Popularne posty