Zupa krem z pomidorów z tostami

Ciekawa zupa zwłaszcza gdy sezon pomidorowy w pełni i są one dojrzałe i pełne smaku. Poza sezonem można delikatnie podkręcić smak dobrej jakości przecierem pomidorowym, nie mylić z koncentratem. Do tego pachnąca kolendra i gotowe. 

Składniki:

450 g pomidorów
120 g marchwi 
120 g selera
120 g cebuli
120 g masła
40 g mąki
chleb tostowy
kolendra
sól
pieprz
czosnek

Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną surowców. Pomidory zblanszować i usunąć nasiona. Rozdrobnić marchew, seler, cebulę i podsmażyć z pomidorami na maśle (40g). Podduszone warzywa gotować w wodzie ok. 10-15 minut, zmiksować. Sporządzić podprawę zacieraną z masła (40g) i mąki, połącz ją z zupą i zagotować, doprawić do smaku.
Przekrój kromki chleba tostowego po przekątnej na pół, posmarować utartym masłem z solą, i czosnkiem, zapiekać aż chleb będzie chrupiący. Zupę udekorować listkami kolendry. Podać z tostami.







Komentarze

Popularne posty