Brownie w pucharkach

Brownie to ciasto mega czekoladowe, ciężkie, bardzo charakterystyczne. Postanowiliśmy z niego zrobić deser, żeby je uatrakcyjnić, nadać lekkości i elegancji. Spróbujcie stworzyć takie cudeńka we własnych kuchniach, rodzina i goście będą Wam wdzięczni. Takie brownie jest dalekie od oryginału, ale bardzo efektowne i smaczne.

 
Składniki na 12 szt:

Brownie:
100 g czekolady gorzkiej
100 g miękkiego masła
2 jajka
1 żółtko
120 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina truskawkowo-malinowa:
125 g świeżych lub mrożonych truskawek i malin
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody
1/2 łyżeczki żelatyny+ 1 łyżka wody

Krem śmietankowy:
300 ml śmietanki kremówki 30 %
125 g mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
gorzkie kakao
listki mięty
 
Czekoladę posiekać i razem z masłem umieścić w metalowej misce. Miskę umieścić w garnku z wodą tak aby nie dotykała powierzchni wody. Garnek postawić na średnim ogniu. Kiedy czekolada z masłem się rozpuszczą, zdjąć miskę i mieszać do całkowitego połączenia. Odstawić do wystudzenia. Piekarnik nagrzać do 180°C góra-dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Jajka, żółtko i cukier ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5-6 minut aż masa stanie się jasna i puszysta. Do masy wlać czekoladę i za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie aby nie naruszyć puszystej struktury jajek. Do masy wsypać mąkę z kakao i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do formy. Forma powinna być duża aby ciasto było cienkie na 2 cm. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ciasto przez 15-20 minut.
 
Żelatynę zalać wodą i zostawić na 5 min Do garnka wrzucić maliny i truskawki, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu do momentu aż owoce się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Garnek zdjąć z gazu i dodać napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać a następnie zmiksować blenderem. Frużelinę można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Wystudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Brownie pokroić w kostkę. Na dni pucharków włożyć kostki brownie, wycisnąć krem, polać frużeliną i ponownie włożyć kostki brownie. Deserki udekorować kleksami kremu, oprószyć gorzkim kakao i ułożyć listki mięty bądź melisy.

 








Komentarze

Popularne posty