Tort marchewkowy

Wyskoczyła z ogródeczka
Cudna pani marcheweczka
Obereczka zatańczyła
Do talerza mi wskoczyła
Witam ją na moim stole
Jest w surówce i w rosole
Tańczy, pływa, stroi miny
I dostarcza witaminy.*

A my dziś marcheweczkę gościmy nie w rosole a w pysznym marchewkowym torcie, który z pewnością zasmakuje wielu z Was.

Składniki:

Suche składniki:
310 g mąki 
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki suszonego imbiru
3 zmielone goździki

Mokre składniki:
450 g marchewki startej na małych oczkach, 
235 g oleju 1 szklanka, najlepiej o neutralnym smaku
85 g musu z jabłek 
4 duże jajka
200 g białego cukru 
150 g brązowego cukru 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich 

Krem:
450 g gęstego serka śmietankowego np. Philadelphia
115 g masła miękkiego!
240 g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
duża szczypta soli

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować tortownicę o średnicy 20cm. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki wysmarować masłem. Piekarnik na
Wymieszać razem wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i goździki.
Wymieszać wszystkie mokre składniki: startą na małych oczkach marchewkę, olej, mus z jabłek, jajka, cukier biały i brązowy, ekstrakt z wanilli, posiekane orzechy włoskie.
Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać trzepaczką tylko do połączenia, nie za długo.
Masę wlać do przygotowanej foremki i piec 1h 30 min – 1h 45min w temperaturze 160°C do tzw. suchego patyczka. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia sprawdzić czy ciasto się nie brązowi, jeśli tak, to przykryć je kawałkiem folii aluminiowej.
Krem: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować razem z cukrem pudrem, dodając cukier w 3 partiach, miksować ok. 2-3 minuty, aż powstanie puszysta masa. Dodać serek i miksować, aż powstanie gładki krem. Dodać sok z cytryny i sól, wymieszać. Krem można schłodzić w lodówce. 
Upieczone ciasto położyć na kratce i zostawić w tortownicy na 10 minut, potem zdjąć obręcz i zostawić do całkowitego ostudzenia, 
Ciasto przekroić na 3 blaty. Każdy blat przekładać kremem, wygładzać, na końcu posmarować boki i wygładzić górę tortu. Dowolnie udekorować i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. 




*https://eduzabawy.com/wierszyki/marlena-templer/dzien-marchewki/

Komentarze

Popularne posty