Zapiekane gruszki w czekoladzie

Wpadła gruszka, do fartuszka... Pamiętacie ten wierszyk z dzieciństwa? Nasze gruszki wpadły najpierw  do fartuszka a potem wprost do czekoladowej kąpieli. Powstał nam pyszny jesienny deser, który wystarczy oprószyć czekoladą i zjadać. Jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło.
 
Składniki:

6 małych gruszek
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
75 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

Umyć gruszki i obciąć kawałek podstawy, tak aby gruszki stały na płaskim podłożu, cieniutko obrać. Do garnka nalać ok. 1/4 wody i zagotować. Ustawić na nim miskę tworząc kąpiel wodną. Do miski wrzucić połamaną czekoladę, masło, cukier, esencję waniliową, kawę i szczyptę soli. Mieszać co jakiś czas, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Zdjąć  miskę z garnka i ostudzić. Do miski wrzucać po jednym jajku i mieszać trzepaczką. Przygotować 6 żaroodpornych kokilek. Do każdej wlać 3 łyżki masy czekoladowej. W masę włożyć gruszkę i przycisnąć aż dotknie podstawy. Wstawić kokilki do piekarnika i piec 10 minut.










Komentarze

Popularne posty