Drożdżowy wieniec z białą czekoladą i malinami

Piekąc taki w zasadzie zwyczajny, drożdżowy wieniec możecie mieć w domu święto każdego dnia, bo wygląda on bardzo dostojnie. My nasz zrobiliśmy z malinami, ale z pewnością inne owoce miękkie również się sprawdzą. Jesteśmy ciekawi jaki smak Wy dobierzecie by świętować z rodzinną zwyczajny dzień.
 
Składniki:

1kg mąki pszennej
8 jaj
150 g masła
500 ml mleka
200 g cukru
70g drożdży 
200 g malin
200 g białej czekolady
100 ml śmietany 18%
100 g płatków migdałowych
1 cukier waniliowy
imbir mielony
sól 

Dobrze gdy wszystkie składniki maja temperaturę pokojową. 
Przygotować rozczyn. Mleko podgrzać w rondelku. Drożdże rozkruszyć, dodajemy 3 łyżki cukru, 6 łyżek mąki i zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Składniki wymieszać dłonią, aż się połączą i konsystencją będą przypominały gęstą śmietanę. Wierzch rozczynu posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min.
Masło roztopić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Do pozostałej mąki dodać 2 płaskie łyżeczki soli. Do dużej miski wbić 6 żółtek i 2 jajka. Dodać ok. 100 g cukru, cukier waniliowy i ubić na kogel mogel. Następnie wlać rozczyn i ręcznie wyrabiać, dodając stopniowo mąkę i roztopione masło. Cały czas wyrabiać, zagniatając ciasto od brzegów do środka. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 20 minut.
Do garnuszka przelać śmietanę i dodać podzieloną na kostki białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, czekając aż się rozpuści.
Maliny posypujemy drobnym cukrem (ok. 4 łyżkami) i imbirem mielonym, a następnie mieszać. Jeśli używamy mrożonych malin, oprószyć  je cukrem i imbirem dopiero jak będą rozmrożone
Stolnicę oprószyć mąką i przełożyć na nią wyrośnięte ciasto. Lekko rozgnieść je dłonią i delikatnie wałkować na owalny placek. Polać połową sosu z białej czekolady i wysypać maliny. Część malin zostawić do dekoracji. Ciasto zwijać w roladę i następnie w wieniec i przełożyć na blachę. Wierzch delikatnie smarować białkiem z 1 jajka. Nożyczkami robić nacięcia na całej roladzie. Piec przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po upieczeniu wierzch polać pozostałą czekoladą, posypać płatkami migdałowymi, malinami.








Komentarze

Popularne posty