Suflet serowy



Suflet serowy uważany jest  za jedną z najtrudniejszych do przygotowania potraw, z której przygotowaniem potrafią sobie nie radzić nawet szefowie kuchni. Długo zbieraliśmy się aby go przyrządzić bo brakowało nam odwagi. Podjęliśmy jednak próbę i uważamy, że jak na pierwszy raz nie jest tak źle. Oczywiście nabraliśmy odwagi i będziemy dążyć do doskonałości.




Składniki:


20 g mąki pszennej
15 g masła + do nasmarowania foremek
bułka tarta - do wysypania foremek
2 jajka 
1 łyżeczka musztardy
150 ml mleka 
pieprz 
1 szklanka startego sera 

Naczynka wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, usunąć jej nadmiar.
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, gotować przez ok. 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mleka, ponownie wymieszać. Gotować kilka minut.
Zdjąć z ognia, dodać ser, pieprz, musztardę, wymieszać. Dodać żółtka, szczyptę soli i pieprzu. Ubić białka na sztywną pianę, delikatnie, porcjami dodawać do ciasta. Masą napełnić foremki do 3/4 wysokości. Wygładź wierzch. Palcem przesuń wokół brzegu naczynka, zbierając ciasto. Piec ok. 12 minut w temp. 200 stopni.















Komentarze

Popularne posty