Polędwiczka pieczona z warzywami (IG)


Mięsko i dużo warzyw,  do tego wszystko pieczone - cóż nam więcej do szczęścia potrzeba? No może przydałby się jeszcze liść sałaty, ale aktualnie wyszła. Kolorowa potrawa, w której można w zasadzie warzywa komponować według własnych upodobań. My postawiliśmy na cukinię, paprykę, bataty, pieczarki i czerwoną cebulę. *



Składniki:

300 g polędwiczki wieprzowej
1 mała cukinia
100 g batata
1 czerwona cebula
½ czerwonej papryki
6 pieczarek
1-2 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
czosnek granulowany

Warzywa pokroić w kosteczkę, czosnek pozostawić w łupince. Warzywa przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego, posypać solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, skropić lekko olejem i wymieszać.
Polędwiczkę posypać sola i pieprzem, obsmażyć po 2 minuty z każdej strony, przełożyć do drugiego naczynia żaroodpornego, polać resztą oleju z patelni. Piec równocześnie w warzywami w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. 
Po upieczeniu polędwiczkę pokroić na plastry i podawać z upieczonymi warzywami. 














* przepis  pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności" M. Makarowska, D. Musiałowska 

Komentarze

Popularne posty