Zupa pieczarkowa ze szpinakiem (IG)


Zupa pieczarkowa jest raczej wszystkim znana, jednak ta jest inna i mniej pospolita. Brak ziemniaków czy makaronu a za to jest w niej seler naciowy, por czy kiełki. Śmietanę zastąpiliśmy mleczkiem kokosowym i oto można już konsumować.



Składniki:

200 g pieczarek
1 por
2 łodygi selera naciowego
200 g szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
1 garść ulubionych kiełków
1 garść świeżej bazylii
1 litr bulionu
200 ml mleczka kokosowego
sól
pieprz
2 łyżki oleju


Na oleju zeszklić pokrojonego pora przez około 2 minuty, posolić, dodać pieprz. Dorzucić pokrojone na grubo pieczarki, pokrojonego selera i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodać czosnek, szpinaki dalej dusić pod przykryciem ok. 4 minuty. Dodać bulion i mleczko kokosowe i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Posypać kiełkami i bazylią. 










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty