Lekka zupa wiosenna


Zastanawiacie się co dziś zrobić na obiad? Jak to co zupę. Wystarczy wrzucić warzywa jakie wiosną macie w lodówce, łącznie z rzodkiewką, która z zupą się nie kojarzy.  Chwila gotowania, doprawiania i domownicy zadowoleni.

Składniki:

2 marchewki
2 ogórki szklarniowe
4-5 ziemniaków
5 rzodkiewek
2 młode cebulki ze szczypiorkiem
½ pęczka koperku
1 i ½ l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól
pieprz
opcjonalnie kilka łyżek śmietany

Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić (ziemniaki w kostkę, a marchewkę w półplasterki). Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę (ok. 1 cm). Rzodkiewkę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Bulion zagotować w garnku, dodać ziemniaki i marchewkę i gotować około 10 minut, po tym czasie dodać ogórki i rzodkiewkę. Koperek umyć osuszyć i drobno posiekać. Cebulkę ze szczypiorkiem umyć, oczyścić i posiekać. Gdy warzywa będą już miękkie dodać koperek, szczypiorek z cebulką, masło i doprawić solą i pieprzem. Zupę gotować jeszcze przez około 3 minuty. Jeśli ktoś lubi można dodać zahartowana śmietanę. 







Komentarze

Popularne posty