Żołądki drobiowe w sosie warzywnym



Żołądki drobiowe to doskonałe źródło białka, a także pierwiastków takich jak cynk, miedź, potas, żelazo, selen czy witamin. Żołądki są tez znakomitym źródłem choliny, która korzystnie wpływa na gospodarkę lipidowa i funkcjonowanie wątroby oraz układu nerwowego. Dania z żołądków mogą stanowić ciekawe urozmaicenie codziennej diety a w szczególności polecane są sportowcom.*





Składniki:

500 g kurzych żołądków
2 średnie marchewki 
2 pietruszki 
pół średniego pora 
200 g gęstej śmietany 18% 
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki mąki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz


Żołądki umyć i oczyścić z tłuszczu i błonek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać ok. 1 l gorącej wody, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować ok. 30 min. Odlać wodę, w której obgotowały się żołądki. Ponownie zalać je wrzątkiem, na jeden centymetr nad żołądki. Włożyć liść laurowy i ok. 3 ziarna ziela angielskiego, dusić na małym ogniu pół godziny. Obrać marchewkę, pietruszkę i pora. Pora pokroić w półplasterki, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Warzywa wrzucić do garnka i wszystko dusić kolejne pół godziny. Śmietanę rozmieszać z łyżeczką soli, musztardy i mąką, dolać trochę ciepłej wody, aby mieszanka miała płynną konsystencję. Kiedy żołądki są już miękkie wlać śmietanę z mąką i stale mieszając doprowadzić do zgęstnienia sosu. Doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić. Po wyłączeniu posypać posiekaną natkę pietruszki.








*potreningu.pl

Komentarze

Popularne posty