Zakręcone drożdżówki z serem



Sobota popołudniu, dzień wolny a my mamy ochotę na coś słodkiego. Do sklepu iść nam się nie chce, zapasy słodkości się skończyły. ale w szafce jest torebka suchych drożdży i mąka. w lodówce zapomniany twaróg i klika jajek. To my czary mary i pyszne pachnące drożdżówki gotowe i to nawet w dwóch kształtach: zakręcone i tradycyjne. 



Składniki:


Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
150 g cukru
250 ml mleka
7 g drożdży suchych
3 łyżki roztopionego masła
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 jajko + 2 łyżki mleka do smarowania bułeczek oraz mąka do podsypywania

Farsz:
400 g twarogu
50 g cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki kurkumy
duża szczypta soli


Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą i dokładnie rozgnieść widelcem. 
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodać jajka i część mleka. Wyrabiać mikserem stopniowo dolewając mleko (ok. 6 - 8 min). Na koniec dodać masło i wyrobić ręcznie. Jeśli będzie trzeba, można trochę podsypać mąką. Zagnieść w kule, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je na stolnicę oprószoną mąką. Krótko zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować w prostokąt, drugą przykryć i odłożyć. Ciasto posmarować połową masy serowej i zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego brzegu. Pokroić na 12 kawałków i ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułeczki przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 - 20 min do wyrośnięcia. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 - 200 stopni przez 20 - 25 min, do zrumienienia.



















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty