Oszukane zrazy z mięsa mielonego



Zrazy jak wiadomo to rozbity plaster mięsa. A my chcieliśmy się pobawić i zrobiliśmy zrazy z mięsa mielonego. Zaletą tej potrawy jest miękkość mięsa. Przyprawić można dowolnie używając ulubionych przypraw i ziół. 



Składniki:


500 g mięsa mielonego
100 g wędzonego boczku
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
3 ogórki kiszone
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
majeranek
2 łyżki mąki
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej


Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, ostudzić. Cebulę i ogórki pokroić bardzo drobno. Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. W misce wymieszać ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku). Z mięsa formować kulę wielkości pięści. Rozpłaszczyć ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układać cebulę, ogórka i boczek. Formować w podłużne rolady. 
Na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć zrazy z każdej strony do bardzo mocnego zarumienienia. Zalać 300 ml wody, dusić pod przykryciem przez 45 minut obracając zrazy co jakiś czas. W razie potrzeby dolewać wodę. Na koniec do sosu dodać mąkę rozrobioną z odrobiną zimnej wody, sól, przyprawy i natkę pietruszki. Dusić do momentu aż sos zgęstnieje.




 






Komentarze

Popularne posty