Pieczona karkówka z żurawiną i czerwoną cebulą


Szybki sposób na karkówkę pieczoną czyli zdrowszą, smaczniejszą i z mniejszą zawartością tłuszczu. Walory zdrowotne opisane, niestety walorów smakowych przez internet Wam nie pokażemy, więc zachęcamy do zrobienia tego dania i przekonania się w zaciszu domowego miru o pyszności tegoż dania. Nic dodać nic ująć smak się obronił ;)


Składniki:

1 kg karkówki
1 kg czerwonej cebuli
100 g suszonej żurawiny 
2 łyżki oleju
sól
pieprz 
1 łyżeczka suszonego tymianku 


Karkówkę pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 2 cm. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Mięso włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 230 stopni, wyjąć, przewróć na drugą stroną i piec następne 10 minut.
Obraną cebulę pokroić  na plastry o grubości około 1/2 cm. Kiedy mięso się piecze, na patelni silnie rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić i smażyć na największym ogniu ciągle mieszając przez 4-5 minut, aż zacznie się szklić. Wlać szklankę wody, dodać żurawinę, wymieszać i dusić, aż mięso się podpiecze.
Uduszoną cebulę z żurawinami dodać do mięsa, upychając ją pomiędzy kawałki. Posypać tymiankiem. Przykryć folią aluminiową i wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec przez 2 godziny.














Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty