COQ AU VIN - kurczak w winie

Tak wykonany kurczak to nie byle jaki kurczak, bo wykonany wedle tradycyjnego francuskiego przepisu. Chcieliśmy zasmakować się we francuskich potrawach i musimy przyznać, że nam się udało. Udało i smakowało, czego i Wam życzymy, nie we Francji, ale w domowym zaciszu ten kurczak smakuje wybornie.

Składniki (na 4-6 porcji):


1 kurczak o wadze ok. 1,8 kg
2,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu
100 g masła
1 łyżka oliwy
200 g parzonego boczku
8 cebulek szalotek
1 butelka wina (czerwonego wytrawnego lekkiego)
6 ząbki czosnku
zioła: 1 łyżka mieszanki posiekanych ziół: rozmarynu, tymianku, oregano (lub 1,5 łyżeczki suszonych)
500 g pieczarek
500 g przecieru pomidorowego

Kurczaka podzielić na 8 części: najpierw przekroić na 2 połówki, następnie odciąć udka, skrzydełka, szyję oraz piersi pozostawiając sam grzbiet (kuperek odciąć i wyrzucić, nadmiar skórki też można odkroić). Do worka foliowego wsypać mąkę, dodać sól i pieprz, wymieszać. Włożyć kurczaka i potrząsnąć zaciśniętym woreczkiem aż mięso będzie pokryte mąką, w razie potrzeby wkładać mięso porcjami. Na żeliwną patelnię lub patelnię z grubym dnem włożyć 50 g masła oraz łyżkę oliwy. Odciąć skórkę z boczku i pokroić go w kostkę. Włożyć na patelnię i smażyć przez minutę. Boczek wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do dużego szerokiego garnka, w którym będziemy gotować gulasz. Tłuszcz pozostawić na patelni. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć kawałki kurczaka po około 3 - 5 minut z każdej strony. W razie potrzeby rozłożyć smażenie na raty. Obsmażone mięso przekładać do garnka z boczkiem. Zlać tłuszcz z patelni, pozostawiając 2 łyżki. Cebulki szalotki obrać i delikatnie roztłuc tłuczkiem aby uwolnić soki. Włożyć je na patelnię z pozostawionym tłuszczem i obsmażać przez ok. 2 minuty, przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać wino, wymieszać i podgrzać. W oddzielnym rondelku podgrzać brandy, ostrożnie zapalić (długą zapalarką lub przechylając garnek do płomienia) i płonącym alkoholem polać mięso w garnku. Do garnka wlać wino z patelni i zagotować. W międzyczasie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła,przecier. Sprawdzić czy wywar jest odpowiednio słony. Przykryć i gotować przez ok. 40 - 45 minut, w międzyczasie 1 raz delikatnie przewrócić mięso. Pieczarki oczyścić gąbką, pokroić na mniejsze kawałki w razie potrzeby. Na czystą patelnię włożyć pozostałe 30 g masła, dodać pieczarki i smażyć przez ok. 10 minut aż się zrumienią. Przełożyć do garnka z mięsem i wymieszać.









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty