Schab pieczony nadziewany suszoną śliwką


Dla odmiany coś wytrawnego



Składniki:

700 g schabu bez kości
200 g suszonych śliwek
200 ml wina czerwonego wytrawnego

10 g majeranku
50 g czosnku
35 g masła
sól do smaku

Mięso umyć, usunąć błony i nadmiar tłuszczu. Natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Śliwki namoczyć w winie. Nie rozcinając mięsa zrobić wąskim nożem lub szpikulcem otwór wzdłuż włókien. Włożyć śliwki w otwór w mięsie. Ułożyć mięso w brytfannie polać roztopionym masłem, wstawić do gorącego piekarnika. Podczas pieczenia polewać mięso sosem, skrapiać wodą lub czerwonym winem. Po upieczeniu mięso przestudzić i wyporcjować. 







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty