Zupa krem ze szpinaku
Zielone warzywa dostarczają nam bardzo ważnego składnika pokarmowego jakim jest chlorofil. Przede wszystkim chlorofil
zajmuje się oczyszczaniem naszego organizmu. Usuwa drobnoustroje oraz
bakterie, które mogą wywoływać choroby lub dolegliwości. Odżywia tkanki i
reguluje pH, przez co zapobiega zakwaszeniu organizmu. Działa
przeciwstarzeniowo. Spowalnia starzenie organizmu, wydłuża cykl życia
komórek. Więc nic więcej tylko trzeba zajadać się zieloną zupką.
Składniki:
400 g świeżego szpinaku
1 l bulionu warzywnego
400 g ziemniaków
1 cebula
1/2 pora
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
100 ml śmietany kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
3 kromki pieczywa tostowego
W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę, dodać obrane i pokrojone ziemniaki i smażyć 2-3 minuty. Całość zalać gorącym bulionem i gotować około 20 minut, dodaj czosnek, dokładnie opłukany szpinak i gotować przez minutę na małym ogniu. Zmiksować zupę blenderem, dodając śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Szpinakową zupę krem podawać z grzankami - pieczywo tostowe pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni albo piec w piekarniku w 190 stopniach Celsjusza przez 5-6 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz