Ślimaczki z masłem orzechowym

Robiąc porządki w naszych dokumentach i różnych zapiskach odnaleźliśmy ten przepis, ładnie wydrukowany i przeznaczony do realizacji. Tylko skąd go mamy i kiedy go przygotowaliśmy tego niestety nikt z nas nie pamięta. Jednak okazuje się to nie ważne. Ważne jest to że ciasteczka są bardzo smaczne, niezbyt trudne  i znikają dużo szybciej niż były robione. 

Składniki:

120g masła
1 łyżka cukru waniliowego
120g cukru pudru
1 jajko
200g maki
3 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
masło orzechowe

Wszystkie składniki z wyjątkiem masła orzechowego, dodać do miski.. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować kulkę, którą rozwałkować na kształt prostokąta na folii Jeżeli ciasto przywiera do wałka, posypać mąką kukurydzianą. Posmarować dość grubo masłem orzechowym. Ciasto zwinąć za pomocą folii w wałek. Końce folii spiąć. Wałek ciasta umieścić w zamrażarce na 1/2 godziny. Po tym czasie wyjąć i kroić w poprzek na krążki. Piec 15 minut w 180 stopniach.






Komentarze

Popularne posty