Muffiny z twarożkiem i cukinią
Po tytule można by sądzić, że muffinki będą wytrawne, a tu niespodzianka są na słodko. Cukinia nadaje ciastu wilgotności i ciekawego smaku, a nadzienie twarogowe uzupełnia całość. Z tej porcji wychodzi tylko 10 babeczek, więc jak jest Was więcej to od razu polecamy podwoić albo nawet potroić porcję.
Ciasto:
190 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
125 ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
90 g brązowego cukru
180 g startej cukinii nie odciskanej
190 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
125 ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
90 g brązowego cukru
180 g startej cukinii nie odciskanej
Nadzienie twarogowe:
150 g twarogu, zmielonego
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
35 g cukru
Dodatkowo:
4 łyżki cukru brązowego
W naczyniu roztrzepać rózgą kuchenną jajko, wanilię i olej. Dodać cukier i wymieszać. Bezpośrednio do składników mokrych przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Dodać startą na dużych oczkach cukinię (nie odciskać). Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników.
Wszystkie składniki na nadzienie twarogowe wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć po łyżce ciasta, następnie łyżkę nadzienia twarogowego i znowu po łyżce ciasta. Z wierzchu posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz