Zapiekanka gołąbkowa
Zapiekanka gołąbkowa to ciekawa propozycja dla tych, którzy lubią gołąbki ale nie mają cierpliwości do ich zawijania. Smak niemal ten sam, a pracy dużo mniej. Naszą zapiekankę zapiekliśmy z sosem pieczarkowym ale równie dobrze można go podać obok w sosjerce.
¾ główki białej kapusty
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
0,5 kg pieczarek
500 ml bulionu
100 ml przecieru pomidorowego
2 woreczki ryżu
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
sól
majeranek
papryka słodka
pieprz
2 ząbki czosnku
kopiasta łyżka maki pszennej
łyżka masła
Kapustę poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Kilka całych liści odłożyć na bok.
Ryz ugotować aldente. Jedną cebule posiekać w drobna kosteczkę. Po ostygnięciu ryz wymieszać z mięsem, cebulą i przyprawami.
Dno naczynia wyłożyć liśćmi kapusty i układać na przemian kapustę i mięso z ryżem. Poszczególne warstwy posmarować cienko przecierem pomidorowym. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 1,5 godziny. Po 15 minutach podlać rosołem.
Kilka minut przed końcem pieczenia zlać rosół i podgrzać go. Pieczarki i drugą cebule posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do bulionu. Dusić około 10 minut, pod koniec jeśli jest potrzeba zagęścić mąką, dodać posiekany szczypiorek. Gotowym sosem polać zapiekankę i jeszcze chwile zapiekać.
Komentarze
Prześlij komentarz