Rolada waflowa karmelowo-kokosowa
Ta rolada to jest hit naszych ostatnich tygodni, mimo że wafle odchodzą trochę w zapomnienie. Idealnie sprawdzi się na wiosennych i letnich przyjęciach w ogrodzie, zarówno dla tych starszych jak i maluchów. Karmelowo-kokosowe wnętrze rolady idealnie uzupełnia się smakowo. Gorąco polecamy.
1 arkusz wafli tortowych
Wypełnienie 1:
100 g cukru
200 ml wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
200 g mielonych herbatników
Wypełnienie 2:
100 g cukru
3 łyżki wody
100 g masła
100 g mleka w proszku
100 g wiórek kokosowych
Wafel umieścić między dwoma mokrymi ściereczkami. Pozostawić tak owinięte na 30 minut, aby zmiękły. Do garnka wsypać cukier i ugotować z niego karmel cały czas mieszając. Dodać wodę i dokładnie wymieszać, aby połączyć składniki. Następnie wsypać zmielone herbatniki i wyrobić zwartą masę. Wyłożyć na zmiękczony wafelek i równomiernie rozprowadzić.
Do garnka ponownie wsypać cukier, wlać wodę i dodać masło. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając dodać mleko w proszku. Na koniec dodać kokos i dokładnie wymieszać. Rozłożyć warstwę kokosową równomiernie na warstwie karmelowej i zwinąć roladę. Zawinąć w papier i schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz