Muffinki z białą czekoladą i borówkami

Już nie raz pisaliśmy, że muffiny to jedne z naszych ulubionych słodkości. Po pierwsze robi się je szybko, po drugie są podzielne. Po trzecie jaki smak nam się wyśni taki możemy zrobić, po czwarte zawsze się udają, po piąte.....moglibyśmy tak długo wyliczać. Nie ma co gadać zapraszamy na muffiny z białą czekoladą i borówkami. 

Składniki:

Muffinki:
300 g mąki pszennej
2 jajka 
140 g cukru
140 g jogurtu naturalnego
100 g masła
100 g białej czekolady 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
skórka otarta z dużej cytryny
180 g borówek
1 łyżeczka mąki

Kruszonka:
30 g cukru pudru
30 g zimnego masła 
60 g mąki pszennej

Borówki umyć, osuszyć i wymieszać w miseczce z łyżeczką mąki. Czekoladę pokroić na niewielkie kosteczki. Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia. 
Do miski wsypać wszystkie składniki kruszonki i zagnieść całość ręcznie rozcierając składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Schłodzić w lodówce około  20 minut.
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać ostudzone masło, jajka, cukier, skórkę z cytryny i jogurt. Do mokrych składników przesiać suche . Wymieszać dokładnie, aż powstanie gęste ciasto. Do ciasta wmieszać delikatnie borówki i białą czekoladę. Formę na muf finki wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek na wysokość  ¾ papilotki. Posypać muffinki obficie kruszonką.
Muffinki piec ok. 22-25 minut w temperaturze 180 ℃, do suchego patyczka. Studzić na kratce.








Komentarze

Popularne posty