Owsiany keks z jabłkami
Propozycja ciasta dla osób stosujących dietę z ograniczoną ilością glutenu. Zamiast mąki pszennej mielimy tutaj płatki owsiane, dodajemy pozostałe składniki, raz dwa i powstaje ciasto. Można zastosować jabłka, gruszki lub inne owoce np. śliwki, maliny. Nam to ciacho bardzo smakowało i zapewne zrobimy je jeszcze nie raz, a szaleć będziemy z rożnymi rodzajami owoców.
Składniki:
300g płatków owsianych
5 jaj
4 łyżki ksylitolu
4 średnie jabłka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
150g jogurtu greckiego
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Płatki zblendować na mąkę. Wszystkie składniki połączyć. Masę wylać do natłuszczonej keksówki. Piec ok 50 min w temperaturze180C.
Komentarze
Prześlij komentarz