Bułeczki z mozarellą

Delikatne, chrupiące bułeczki, które smakują najlepiej jeszcze ciepłe gdy ser się ciągnie. Mogą być samodzielną "kanapką" na śniadanie lub kolację. Tylko piekąc je pamiętajcie nie nacinać zbyt głęboko, by ser nie zaczął żyć własnym życiem jak u nas w jednym przypadku. 

Składniki:

500 g mąki pszennej
250 ml jogurtu naturalnego
200 ml mleka
200 g sera mozarella
50 ml oliwy
10 g roztopionego masła
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki granulowanego czosnku

Do dużej miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać jogurt i mleko. Wsypać cukier, czosnek i oregano. Dokładnie wymieszać. Wlać oliwę z oliwek. Wsypać mąkę pszenną i sól. Dokładnie wymieszać łyżką.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypaną mąką i wyrabiać kilka chwil. Ciasto podzielić na równe kawałki i lekko je rozpłaszczyć. Na każdy kawałek nałożyć po plastrze mozzarelli i uformować okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Każdą bułeczkę naciąć i delikatnie skropić wodą. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec około 20 minut, aż zaczną się lekko rumienić.








Komentarze

Popularne posty